Ken je klant, ken de markt, alles draait om kennis.

Auteur: Ina Oome
Categorie: column by INA!

Ken je klant, ken de markt, alles draait om kennis.

Of het nu zelfkennis is of kennis van de markt, het verwerven en vergaren van kennis zorgt ervoor dat je de knowhow hebt om je doel zo effectief mogelijk te bereiken. Want kennis geeft je nu eenmaal inzicht en met de juiste inzichten weet je, je doelen echt te realiseren. De vraag is alleen wanneer heb je de bruikbare inzichten? En heb je ook werkelijk alle inzichten? Wanneer weet je voldoende om echt effectief te zijn?

Je hebt nooit voldoende kennis.

Eigenlijk nooit! De klant verandert van dag tot dag en zijn gedrag ook. Het vergaren van ‘Consumer Insights’ is dan ook een continue proces. Zo geldt dat ook voor het vergaren van kennis als professional. Je bent nooit uitgeleerd en je hebt nooit alle kennis en meest adequate kennis. Er is altijd nieuwe informatie voorhanden.

Uitdagend en verfrissend is het om samen met professionals je kennis te verdiepen en te vergroten. Te kijken naar nieuwe marketing strategieën, nieuwe middelen en media. Maar ook juist eens buiten gebaande paden te gaan als Senior Marketing Professional en een kijkje te nemen in de wereld van pricingsmanager. Of aan de slag te gaan met jezelf als persoon achter de professional. Hoe kun je nog beter adviseren, welke overtuigingstechnieken kun je daarbij benutten. De masterclasses van NIMA lenen zich daar uitstekend voor, het lezen van vakbladen en bijpraten met andere professionals op netwerkborrels trouwens ook.

Kennis opdoen kun je overal.

Wat ik ook leuk vind is het volgen van nieuwe programma’s op TV, want geloof het of niet er valt echt te leren van de programmering. Wat is hip en happening? Nou curling bijvoorbeeld en uiteraard ook de luizenmoeder. Waar je ook lering uit kunt trekken zijn de personas die worden neergezet en het format van programma’s. Dus van masterclasses tot TV kijken of een netwerkborrel. Je kunt overal leren en je kunt overval van leren.

Kortom genoeg stof tot nadenken en veel expertise in deze wereld die je jezelf nog eigen kunt maken. Want ik kan dan wel met een rugzak aan kennis en telbare rimpels aan ervaring de strategische denker en creatieve professional zijn. Dat kan ik alleen blijven door nog meer kennis toe te voegen aan mijn rugzak, mezelf te blijven ontwikkelen en tja ook die extra rimpeltjes hier en daar en de grijze haren op de koop toe te nemen.

Misschien ook interessant

Stelling: Makers hoeven niets van marketing te weten

Bekeken vanuit het perspectief dat de makers als vakmensen een wezenlijke bijdrage leveren aan het eindresultaat, is het op z’n minst praktisch dat ze iets weten van marketing.
Meer lezen

Deze flamingo is dus eigenlijk een reiger met ambities.

Dankzij mijn voorliefde voor flamingo’s (misschien nog wel meer voor de landen waar ze leven 😉 ) kwam ik deze foto tegen. Juist in deze foto zag ik ineens de gelijkenis met een reiger.
Meer lezen

Stelling: Cancel culture nekt creativiteit

Het is plausibel dat de cancel culture creativiteit nekt of in ieder geval de durf om een creatief resultaat daadwerkelijk publiekelijk te tonen.
Meer lezen

Stelling: Corona heeft de consument voorgoed veranderd

‘Niets is hetzelfde en eigenlijk is er ook niets veranderd’
Meer lezen

Stelling: Consuminderen is een contradictio in terminis voor marketeers

ʻUITGEVEN OM TE BESPAREN LIJKT HET NIEUWE VERDIENMODELʼ
Meer lezen