Het merk ik

Auteur: Ina Oome
Categorie: column by INA!

‘Goh Ina als jij een merk zou zijn, hoe zou dit merk er dan uitzien?’  Als marketingmanager zou je deze vraag makkelijk moeten kunnen beantwoorden. Dat valt dan toch tegen, want het invullen van een merkmodel voor een bedrijf, product, dienst of elk ander persoon dan jezelf is toch net even iets makkelijker.

Vanuit de theorie kun je aan de hand van een merkmodel een aantal belangrijke elementen invullen om de juiste vertaalslag te maken:

 • Sterk innerlijk
 • Herkenbaar uiterlijk
 • Bijpassend gedrag

De kern wordt gevormd door het innerlijk, het karakter van het merk, dat bepaalt hoe het merk zich uit en gedraagt. Dit is zowel bij mensen, als bij bedrijven, diensten of producten iets dat je niet makkelijk kunt veranderen. Iemand die zijn hele leven ‘bloedserieus’ is, kan niet opeens een ‘losbol’ worden. Met merken is het niet anders: het grote en serieuze Philips kan niet opeens een afwijkend en hip merk als Apple worden. Maar om je innerlijk te definiëren als belangrijk element voor de bepaling van het persoonlijke merk Ina, dat is niet zo eenvoudig. Niet alleen is het minder makkelijk, het is ook best eng om een deel van je innerlijk bloot te geven. Een zestal vragen biedt houvast en uitkomst om hier enigszins aan uit te komen:

‘Je merk innerlijk’

 • Visie: Wat wil je op langere termijn realiseren, wat is je toekomstdroom
 • Missie: Wat wil je op kortere termijn bereiken, wat is je doel?
 • Waarden: Wat maakt je waardevol, waar sta je voor?
 • Kenmerken: Welke merken symboliseren jouw persoonlijkheid?
 • Credo: Wat is je credo of lijfspreuk?
 • Kernconcept: Wat typeert je in één of twee woorden?

Om het merk innerlijk bevindt zich het merk-uiterlijk. De vormgeving van het merk in de ruime zin van het woord. Het uiterlijk is flexibeler dan het innerlijk, maar kent ook haar grenzen qua aanpassingsmogelijkheden. DE kan voor haar koffie het logo moderniseren, maar als al het warme en gezellige rood vervangen wordt door stemmig zwart herken je het merk niet meer. Als je dit vertaalt naar jezelf is het meer van een kritisch zelfbeeld als je in de spiegel kijkt. Uiterlijk van een merk of van jezelf is meer dan alleen fysieke kenmerken. Ook mimiek en geluid spelen hierbij een rol en dat is net hetgeen wat het moeilijk maakt om je uiterlijk te omschrijven. Wil je toch jezelf branden probeer dan de volgende punten te beantwoorden:

‘Je merk uiterlijk’

 • Je zintuigen; wat typeert je:
 • Zien: Wat men van je ziet? (lichaamsbouw, kleding, kapsel, gezichtsuitdrukking, houding, beweging)
 • Horen: Wat men van je hoort? (stemgebruik en overige geluiden)
 • Voelen: Wat men van je voelt? (handdruk, humor, ad rem, autoriteit)
 • Ruiken: Je geur, je parfum?
 • Je taal: Wat is kenmerkend in jouw taalgebruik en in je uitspraak?
 • Je personen: Welke personen zijn van invloed op jouw uitstraling?

 

Het innerlijk en uiterlijk samen leiden vervolgens tot het gedrag van het merk:

‘Je merk gedrag’

 • Je aanbod: Wat heb je te bieden? (kennis, ervaring, eigenschappen etc.)
 • Je interne communicatie: Wat is de belangrijkste feedback die je gaat zoeken om jezelf te informeren en motiveren?
 • Je externe communicatie: Wat is voor de belangrijkste doelgroepen je boodschap en welke media gebruik je?
 • Je omgeving: Hoe beïnvloeden anderen jouw gedrag en tot welke levensstijlgroep behoor je?

Succesvolle merken beschikken over een helder en duidelijk innerlijk, uiterlijk en gedrag. En natuurlijk zullen er verschillen zijn tussen innerlijk, uiterlijk en gedrag. Zolang het maar authentiek, uniek en duidelijk is. Op dit vlak zijn er inderdaad parallellen te trekken tussen het definiëren van een merk en een persoon. En de handvatten van het merkmodel vertaalt zoals hierboven naar een persoonlijk merkmodel helpen hierbij. Alleen nu nog het toetsen van je zelfkennis en tonen van een beetje lef om ook werkelijk jezelf te tonen. Want alleen als het authentiek, uniek en duidelijk is, werkt het!

Misschien ook interessant

Stelling: De invloed van marketing op jongeren wordt overschat

‘Ondanks bewustheid zijn jongeren toch ontvankelijk', aldus Miss Marketing op de stelling: De invloed van marketing op jongeren wordt overschat.
Meer lezen

Stelling: ook merkvertrouwen is onderhevig aan inflatie

Nu denk ik dat het vooral merken treft die nog niet of helemaal niet meebewegen met alle veranderingen. Er is een post-pandemische revolutie gaande. En net als ten tijde van industriële en digitale revolutie zullen de niet veranderingsgezinde het niet overleven.
Meer lezen

Groen van jaloezie

Groen van jaloezie want er is altijd Baas boven Baas deze lokale rakker alias de Burgemeester mag gewoon heerlijk de hele dag in de zon zitten.. mij de ogen uitsteken terwijl ik achter de laptop de dagen aftel …zon zitten.. mij de ogen uitsteken terwijl ik achter de laptop de dagen aftel …
Meer lezen

Bon Pasku ?

To all Fl'Amigo's ? Feliz Navidad ? Bon Pasku ? Merry Christmas ✨Prettige Kerstdagen ? en hopelijk een heel goed 2022 ❣ Tot die tijd ga ik het er ondanks alles van nemen en ? dat volgend jaar het voor velen een stuk ☀️ uit ziet ??‍♀️ iNA! is gesloten van 23 december 2021 tot en met 5 januari 2022
Meer lezen

Meet Bob

Bob is een Caribische flamingo. Zijn leven nam een dramatische wending toen hij tegen een hotelraam vloog, waardoor hij een zware hersenschudding opliep.
Meer lezen